zwarte pijl links

"Wat is Chandler Bing's job?"

11 oktober 2021

In een van de afleveringen van de wereldberoemde comedyserie "Friends" spelen 5 van de 6 hoofdrolspelers een spel waarbij ze zien wie er meer over de ander weet. De laatste vraag in dit spel gaat over een van deze hoofdrolspelers; "Wat is het beroep van Chandler Bing?". Door het ontbreken van deze kennis, verliezen de twee personen aan wie de vraag wordt gesteld, het spel. Het zal zelfs nog 5 seizoenen duren, dat het publiek er eindelijk achter komt dat Chandler Bing werkt in Statistical Analysis & Data Reconfiguration of zoals we het nu noemen Data Science.

In de jaren '90, toen deze series op tv werden uitgezonden, kwamen de schrijvers op het idee om een sullige, saaie rol te geven aan Chandler Bing. Vandaag beschrijft Medium.com een datawetenschapper als "de meest sexy baan van de 21e eeuw". Ze wisten niet dat...

Maar zelfs voor de meest sexy job van de huidige eeuw, begrijpen veel mensen niet wat data wetenschappers nu ECHT doen. Laat ons u vertellen wat een Data Scientist echt doet.

Als je het aan een kind uitlegt, zou je de rol van een data scientist in drie taken opsplitsen:

  1. Verzamel gegevens
  2. Trends in gegevens analyseren
  3. Beslissingen nemen op basis van gegevens

Datawetenschappers verzamelen gegevens, analyseren vervolgens de trends binnen de gegevens, en nemen ten slotte beslissingen op basis van de gegevens. Data science is een proces waarbij het doel is betere keuzes te maken. Om betere keuzes te maken, moeten gegevens worden verzameld om de situatie goed te kunnen analyseren. Datawetenschappers analyseren, verwerken en modelleren gegevens en interpreteren vervolgens de resultaten om uitvoerbare plannen te maken voor bedrijven en andere organisaties. Zoals men zou kunnen denken, is de rol van een data scientist een combinatie van informatica, statistiek en wiskunde.